sunnuntaina, heinäkuuta 05, 2009

Deittailemisen sietämätön vaikeus

Muutama merkintä sitten kommenttiosiossa on tullut esiin (suomalainen) deittailukulttuuri - tai pikemminkin sen puute. Erään kommentoijan mielestä "olisi helpompi kutsua tärskyille, kun olisi kummallekin osapuolelle selvää, että kyse on ihan vaan leppoisasta yhdessäolota". Toisen mukaan "deittailu on sitä, että käydään kahvilla/leffassa/tms. yhdessä, tutustutaan ja pidetään hauskaa, ilman että ollaan (vielä) vakavissaan". Miten on, onko Suomessa deittailukulttuuria ja jos on, niin millainen se on? Parantamisen varaa varmaan löytyy.

Kommentit laittoivat ajattelemaan sitä, mitä on deittailu ja mitä sitten seurustelu - itse kun en ole tietoisesti tehnyt kumpaakaan. Olen kyllä viettänyt kaunottarien kanssa aikaani muun muassa kahvittelun, elokuvien, kävelemisen (ilman koiria ja koirien kanssa) ja muun hauskan / leppoisan yhdessäolon parissa. Mutta deittailumielessä en kai koskaan.

Tämän takia koko deittailu/seurustelusysteemi on hieman epäselvä: missä menee deittailun ja seurustelun raja sekä missä vaiheessa deittailu muuttuu seurusteluksi? Yhdysvalloissa kun deittailu (dating) on kai samaa kuin seurustelu? Yhtä kaikki, parempi kai tehdä heti alkuun selväksi onko kyseessä "deittailu", treffit - tai jotain ihan muuta. Huomenna olisi tarkoitus mennä Helsinkiin, ystävän kanssa elokuviin (vuorossa olisi Rajattu maa) - sitä leppoisaa yhdessäoloa ilman vakavissaan oloa.


6 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Itse asiassa minun mielestäni dating ja relationship on Amerikassakin eri jutut. Sieltähän se deittailu (ei seurustelu) tänne Suomeenkin on rantautunut, meillä ei varsinaisesti ole ollut deittailukulttuuria eikä taida oikein olla vieläkään.

Kyllä sen yleensä huomaa onko kyseessä deittailu vai seurustelu ilman suullista selvitystä asiasta. Jos deittailu muuttuu seurusteluksi, niin se yleensä vaan tapahtuu omalla painollaan. Joskus tietysti sattuu niin, että tyypit on eri aaltopituuksilla sen suhteen mitä suhteelta haluaa ja sitten homma ei toimi. Mutta en lähtisi ainakaan heti alussa selvittämään onko kyse tapailusta vai seurustelusta. Minut se ainakin säikäyttäisi pois. Paitsi tietysti jos olisin jo valmiiksi ihan lääpälläni tyyppiin.

No, kukaan ei kai ole väittänyt parisuhteellisia juttuja yksinkertaisiksi... :)

Kirsikka kirjoitti...

Samaa mieltä Tiinan kanssa, että kyllä sen rajan sitten huomaa. Jos nyt tahtoo yksinkertaistaa asioita, niin ero voisi olla vaikka siinä, että deittailla voi monen kanssa vaikka samaan aikaankin, mutta seurustella ei.

Anne kirjoitti...

Jenkeissä deittailu ei nimenomaan ole seurustelua! Siellähän deittaillaan monia samaan aikaan.

Siinä missä suomalaisäiti moittii, että et sitten ole sellainen tyttö, joka kulkee joka pojan kanssa, niin jenkkiäiti sanoo, että jestas sentään, sinä olet vielä nuori, et sinä saa deittailla vain yhtä! ;-)

Deittailu muuttuu seurusteluksi siinä vaiheessa, kun tunteet ovat päässeet vauhtiin, on päästy jonkinlaiseen fyysiseen läheisyyteen ja seuraavat tärskyt on selviö. Ääh, ei tuokaan ole hyvä luonnehdinta, mutta väsyneet aivoni eivät juuri nyt pysty parempaan.

marko77 kirjoitti...

Tämähän herätti keskustelua - hyvä! :) Tuo deittailu monen kanssa on hieman arveluttava juttu - siis luulisi, että olisi parempi keskittyä yhteen "kandidaattiin". :/ Mutta kaikkea sitä oppii. Toivottavasti tuosta deittalusta saan kokemusta, niin nämä ihmissuhdejututkin aukeaisivat paremmin, hih! :) Kiitos kommenteista kaikille! Miehiltä ei ole tullut kommentteja, mutta kai tämä on "naisellinen" juttu..

Minja kirjoitti...

Deittailu monen kanssa taitaa kuulua kuitenkin enemmän sinne nuoruuteen, me ollaan jo liian vanhoja mokomaan. :D Ajatus siinä on kai ennemminkin se, että jos ei ole sellaista ketään potentiaalista kandidaattia, niin treffaillaan useampia kiinnostavia ihmisiä, otetaan selvää olisiko jostakusta enemmäksi.
Jos tähtäimessä on jo joku tietty, niin siinä vaiheessa tuskin kannattaakaan lähteä deittailemaan muita. :)
Muuten voisin sanoa vielä sen, että mielestäni sekä treffailussa että seurustelun alkaessa voisi muistaa pitää sitä hauskaa ilman, että heti pitää selvittää suullisesti mihin tämä johtaa. Sillä sehän siinä on juuri parasta, se kihelmöivä jännitys ja odotus, että mitähän tästä tulee! Toisen ajatuksia voi helposti selvittää myös kehonkielestä, mitenkä toinen reagoi katseisiin ja kosketuksiin.. ei sitä heti tarvitse puida puhumalla puhki, jos ollenkaan. :)

Merjuli kirjoitti...

Will you go out with me?
On a date or a date-date?

Eli muuten vaan mennään treffeille, treffataan eli tavataan, vai ihan poika-tyttö-mielessä. Ainakin Tampereella voi sanoa, "en pääse tänään kuoroon, mulla on treffit", kun on sovittu tapaaminen esim. parhaan ystävän kanssa.
Erikseen on vakavissaan seurustelu, "going steady" josta on mielestäni hyvä sopia (myös gallupien mukaan) "will you be my girlfriend?". Silloin varmistaa, että ollaan samalla aaltopituudella. Koska joillekin esim. yhdyntä kuuluu vain seurusteluun, joillain myös tapailemiseen....

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More