torstaina, elokuuta 07, 2008

KAOS under CONTROLL

Monet varmasti muistavat CONTROLLIN - tuon kuuluisan agenttijärjestön sekä tämän kaksi huippuagentin, Maxwell Smart 86:n ja hänen aisaparinsa 99:n, kamppailut rikollista "kaaosta" (KAOS) vastaan. Kultaisen 60-luvun komediasarja lanseerasi monien bondimaisen gadgettien (joita tuoreimmassa versiossakin esiintyy ehkä liiaksikin) lisäksi ensimmäisenä matkapuhelimen esiversion - sen kuuluisan kenkäpuhelimen.

Agenttijärjestö älykköineen kaikkineen on siirtynyt 2000-luvulle. Don Adamsille sekä muille sarjan näyttelijöille osoittaa kunnioitustaan tuore Salainen agentti 86 -elokuva (Get Smart), jonka pääosissa tunari-86:sena häärii Jim Carreyn manttelinperijäksi nimetty Steve Carell. Carellin aisaparina, hehkeänä 99:ä loistaa Pirun punaiseenkin pukeutunut Anne Hathaway. Agentti 23:na mahtailee WWE-painimatoilta tuttu Dwayne "The Rock" Johnson ja pomona Alan Arkin. Elokuvan käsikirjoitukseen ovat näppinsä tunkeneet alkuperäisessä sarjassa vaikuttaneet Mel Brooks ja Buck Henry.

Elokuvan asetelma on sarjastakin tuttu hyvä vs. paha. CONTROLLIN arkkivihollinen KAOS on palannut hiljaiselostaan luomaan ydintuhon uhkaa. Tätä uhkaa laimentamaan Venäjälle lähetetään "kauhukaksikko" 86 ja 99, jotka saavat vastaansa pääkonna Siegfriedin (Terence Stamp). Agenttikaksikon maailmanpelastus-operaatio tarjoaa räminän ja räiskinnän lisäksi, esikuvansa tapaan, smartimaista romantiikkaa.

Loppujen lopuksi elokuva tekee yllättävän hyvin kunniaa 40-vuotiaalle esikuvalleen. Carell onnistuu täyttämään hyvin Don Adamsin laakerikengät, eikä 99-Hathaway häviä seksikkyydessään yhtään Barbara Feldonille. Vanhat vitsit naurattavat yhä ja elokuvaa täydentää hyvin myös monet cameo-vierailut. Lopun ennalta-arvattavuus ja joidenkin vitsien toistettavuus kuitenkin laskee hiukan katsojaviihtyvyyttä. Mielestäni elokuva sopii niin alkuperäisen sarjan ystäville (onhan elokuvassa on monia viittauksia ko.sarjaan), kuin ensikertalais-smarttilaisille. Kolme ja puoli tähteä - tai uskotteko kaksi? Entä yksi?

Voi Max, meillä on ainoastaan neljä minuuttia aikaa pelastaa maailma!




PS Sarjan ystäville on olemassa oma wouldyoubelieve-sivustonsa - uskotko?


1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hee, Maxwell Smart on aivan huippu :) Sitä katsoessa tulee aina hiton hyvälle tuulelle. Tämä elokuva on nähtävä. Kaikkea hyvää sulle Marko ja kivaa loppukesää :D

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More