tiistaina, joulukuuta 15, 2009

Lahjavalinnan sietämätön vaikeus

Nyt kun joulukortit on saatu onnellisesti postiin (ja onnellisille vastaanottajilleen), on taas lahjarumban vuoro. Niiden hankita on näköjään taitolaji, niin syntymäpäivä- kuin joululahjojenkin kohdalla - pitäisi kyllä hyväksyttää olympialajiksi. Perheen kesken on yhä tapana jakaa muutama paketti ja lahjojen valinta on vuodesta toiseen vaikea. Tämä siitäkin huolimatta, että itsekullekin varmasti riittää se, että on terve, katto päänsä päällä, lämmin ja hyvä nukkua sekä ruokaa riittävästi.

Jos on vaikeata valita lahjaa läheisille, niin sitä se on myös lähemmille ystäville - siis heille, joiden kanssa on ollut tekemisissä vuoden aikana enemmän tai vähemmän. Harrastukset auttavat lahjavalinnassa eli taitelijatyyppiselle jotain pensseleitä yms. tarviketta. Mutta harrasteet eivät ongelmaa toki kokonaan poista, helpottavat vaan sitä.

Mahdottomia tapauksia ovat kaunottaret - siis valita lahjaa heille. Varsinkaan, kun ei ole heidän kanssaan kuin ystävyys/kaveruussuhteessa (ystävä, kaveri - sillä on merkitystä, palaan tähän jossain toisessa yhteyessä). Väärän kuvan antaminen on niin virhemenettely kuin olla ja voi (nimimerkillä kokemusta omaava) ja pahimmassa tapauksessa suhteen korjaaminen on vaikeata, ellei jopa mahdotonta. En tosin tiedä, vaihtaisinko paikkoja henkilön kanssa, jonka pitää hankkia lahja seurustelukumppanilleen (itselläni kun ei ole koskaan ketään ollut). Toisaalta virtuaalimaailmasta saa apua - esimerkiksi Jatkoajan keskustelupalstalla on perustettu asiaa koskeva ketjukin helpottamaan hankintoja (suosittelen miespuolisille lukijoille myös Naisasiat-ketjua). Mitään kallista ei tietystikään tarvitse ostaa, vai tarvitseeko? Ovatko naiset(kin) sitä mieltä, että ajatus on tärkein eikä toteutus (j
a laatu korvaa määrän)? Veikkaan, että moni vastaa visaiseen kysymykseeni "kyllä" vaikkei sitä tarkoittaisikaan. Skaalaa tietysti on lahjakorteista koruihin - riippuu tietenkin suhteen laadusta eli vakavuusasteesta. Onneksi (tai valitettavasti) tuollaista ongelmaa ei ole.

Jos on vaiketa ostaa lahjoja, niin niiden toivominen on helppoa. Vaikka erilaiset eettiset ja aineettomat lahjat ovatkin se ekologisin vaihtoehto, niin aina sitä jotain käsinkosketeltavaa haluaisi. Tällä hetkellä pesäpalloräpylä tulevaa kautta varten (Go Räpsä-Ässät!), sähköhammasharja (olen laiskistunut perinteiseen harjaamiseen) tai Frendit-boxi sisältäen kaikki kaudet. Aineettomista tietysti motivaatiota tulevaan gradukoitokseen, mutta sen kai jokaisen maisteriehdokkaan täytyy löytää itsestään.

Tällaisista tosin voi ainoastaan unelmoida - vaikka eihän toista ihmistä voi omistaa.



4 kommenttia:

Tuu kirjoitti...

Onko niitä lahjoja välttämättä hankittava? Entä jos vaan sopii kaverien kesken, että lahjontaa ei tapahdu. Oletko sinä saanut ko. henkilöiltä lahjan?

Muuten nuo mainitsemasi eettiset lahjat toimii. Eikä tule mitään vaivautumisia.

Toivottavasti löydät kumppanisi jo pian, sillä vaikutat tosi kivalta tyypiltä.

marko77 kirjoitti...

Siis eihän noita kavereita, joita muistan jouluna, hirveästi ole. Vaikeutena on se, että he ovat kaikki naispuolisia - mitä ostaa naispuoliselle kaverille? ;) No joo, kyllä se aina siitä.

Tärkeintä ei ole saaminen vaan antaminen. Enhän odota joulukorttiakaan kaikilta, joille sen lähetän. En ole koskaan saanut täysmääräisesti kortteja takaisin (siis keille lähetin).

Morticia kirjoitti...

Mä olen siitä hölmö että jos saan lahjan ihmiseltä jolle ei ole vastalahjaa, ahdistun ihan hirveästi. Tiedän että ei pitäisi kun toinen hyvästä sydämestään on lahjan halunnut ostaa, mutta silti...

marko77 kirjoitti...

Ei se hölmöyttä ole - vaan ihan sitä, mihin on tottunut. Itse en ole tottunut saamaan vastalahjaa, etenkin jos olen lahjalla kiittänyt esim. ystävyydestä tms. Perheen kesken on asia erikseen..:P

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More