maanantaina, syyskuuta 11, 2006

Remembering 9/11

Usein, kun kysytään, missä olit xx vuotta sitten, ei muisti tahdo pelata. Mutta tämän päivän kohdalla pelaa ja silmiä räpäyttämättä voi kuvailla tuon päivän jokaisen muistikuvan. 11/9/2001 - olin tuolloin Tampereen yliopistolla yhdyskuntatekniikan kurssilla. Taisi kuulua kunnallisalan perusopintoihin. En tiennyt kyseisen päivän traagisista tapahtumista tunnin aikana mitään, koska matkapuhelimeni oli kiinni.

Luennolta poistuessani sain veljeltäni tekstiviestin, jossa sanottiin, että New Yorkissa tapahtuu kauheita. Soitin heti kotiin ja kysyin tarkemmin asiasta - sain. Junassa istuessani mietin tapahtumia ja soitin vähän väliä kotiin; silloin ei puhelimessani ollut WAP-ominaisuutta. Välitin tiedon kaksoisveljelleni, joka oli tulossa töistä. Puhuimme junassa traagisista NY:n tapahtumista myös ventovieraiden kanssa. Puimme tapahtumien mahdollisia syitä: onnettomuus, terrori-isku. Kotiin päästyämme ahmin itselleni tietoa joka suunnalta. Seurasin parin seuraavan päivän ajan tiukasti tiedotusvälineitä. CNN oli päällä melkein yötä päivää, nettilehtiä tuli luettua entistä tarkemmin ja jokainen ylimääräinen uutislähetys tuli katsottua. Surin yhdessä muun maailman kanssa tapahtunutta. Miksi ihmeessä tällaista piti tapahtua?

Aika jälkeen 9/11 ei ole ollut entisensä. Turvallisuus on viidessä vuodessa kieltämättä lisääntynyt huimasti etenkin lentokentillä ja suosituissa turistikohteissa. Suomessa tämä turvallisuuden lisääntyminen ei näy, mutta Yhdysvalloissa poliisit partioivat useamman partion voimalla, sotilaat aseineen julkisilla paikoilla pommikoirineen ja Humvee-autoineen. Kiinnostaisi tietää, miten aika jälkeen 9/11 on näkynyt suurimpien kaupunkien rikollisuustilaistoissa? Kaunistuneet ovat varmasti. Joku viisaampi voisi valaista tarkemmin.

Ikäväksi myös turvattomuus on lisääntynyt. Jatkuva terroriuhka turistimaissa Britanniasta Espanjaan on seurausta Yhdysvaltain ja liittolaisten toimista Afganistanissa ja Irakissa - sitä ei varmasti kenenkään käy kiistäminen. Toki on myös syyttäminen Osama Bin ladenin ristiretkeä länttä vastaan. Syyllisiä on rangaistava ja heidät on saatava vastuuseen teoistaan. Mutta on muistettava, että väkivalta aiheuttaa väkivaltaa - koston kierre on tuttu asia jo ammoisista ajoista lähtien. Viisas ihminen ei tuossa asiassa ole tullut yhtään viisaaksi - päinvastoin. Isien pahat teot kostetaan yhä pojille. Onneksi Suomessa on vielä turvallista - vielä. Aika entinen ei koskaan kai palaa. Tiedä sitten, onko se hyvä vai huono asia?

Summer has come and passed
The innocent can never last

Wake me up when September ends


0 kommenttia:

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More