keskiviikkona, lokakuuta 21, 2009

Puumailua

Aika ajoin mainokset herättävät yhteiskunnallista keskustelua siitä, mikä on suotavaa ja mitä taas katsotaan ns. pahalla silmällä. Atrian "Fresh"-tuotesarjan mainos iski jälleen arkaan paikkaan. Mainoksessa vanhempi naishenkilö (puumanaaras) haaveilee itseään nuoremmasta miehestä. Naishenkilö näkeekin itsensä ao. henkilön kanssa muun muassa puistossa ja tietysti makuuhuoneessa. Mainos on herättänyt vastustusta ja siitä onkin valitettu Kuluttajavirastoon että Mainonnan eettiseen neuvostoon. Valittajat pitävät mainosta moraalittomana ja seksistisenä sekä totevat mainoksen syrjivän miehiä (no ei minua ainakaan) - eihän nainen saa "saalistaa" nuorempaa miehestä. Jos kyse olisi ollut nuorta neitokaista saalistavasta vanhemmasta herrasmiehestä, niin mellakkahan siitä olisi syntynyt - nyt ainoastaan pari valitusta. Toisaalta herättihän viime vuotinen DNA:n partiotyttö-mainos samantyyppistä paheksuntaa erityisesti naisten suunnalta.

Joka tapauksessa kahden ihmisen, hetero- tai homoparin, välinen ikäero on yhteiskunnassamme ollut aina tabu. Ikäero on ollut myös saippuaoopperoiden ja keskusteluohjelmien kestoaihe. Viihdemaailmassakin kauhistellaan Madonnan ja hänen "toyboy" miesystävänsä suhdetta, eikä Hugh Hefnerin Playboy-tyttöystävät (toisaalta puputytöt ovat osa tiettyä imagoa ja yritystä) vieläkään saa hyväksyntää aikaiseksi. En tiedä, johtuuko tuo "pahalla silmällä" katsominen ihmisten ahdasmielisyydestä vai asennoitumisesta. Luulisi, että nykymaailmassa on tilaa erilaisuudelle ja erilaisille suhteille. Silti nuoren nais- tai miesystävän omaavaa ihmistä katsotaan "hieman" kieroon.

Näkisin, että miesten kohdalla tilanne on pahempi: nuoren naisystävän omaava leimataan jonkinasteiseksi pervoksi ja kieroonkasvaneeksi yksilöksi, jolla on mahdollisesti ollut vaikeuksia äitisuhteessaan. Tässä suhteessa puumanaisia käsitellään silkkihansikkain - puumanaisia yhteiskunta ei näe yhtä pahoina kuin leijonamiehiä. Toki jos 20-vuotias nuorikko seurustelee 50-vuotiaan miehen kanssa, niin onhan tuo ikäero jo jotain aivan muuta kuin tuossa mainoksessa (olisiko nainen joku hieman yli nelikymppinen ja mies kahdenkymmenen paremmalla puolella (tarkistettu: 27-vuotias)). Jos ihminen tuntee itsensä onnelliseksi nuoremman tai vanhemman ihmisen seurassa, niin mikä me olemme tuomitsemaan - varsinkaan, jos emme ole samanlaista tunnetta, sielunveljeyttä tai -sisaruutta, koskaan kokeneet. Ja jos ns. kypsyydestä horistaan, niin jokainen kypsyy omaan tahtiinsa. Ongelmia saattaa aiheutua (ja varmastikin aiheutuu), mikäli seurustelusta siirrytään parisuhteeseen. Voi myös olla, että vuosien saatossa jompikumpi "vaihtaa tuorempaaan" - aivan kuten ao. mainoksessa. Se on sitten aivan toinen juttu se.

Itse nautin ikäistäni hieman vanhempien naisten seurasta ja tulen heidän kanssan toimeen - miksi, sitä en tiedä kai itsekään. Voisin ajautua kyllä suhteeseen "puumanaisen" kanssa, itse en näe ajatusta naurettavana. Sen sijaan näen naurettavana suhdeajatuksen itseäni 10-15 vuotta nuoremman naisen kanssa. Vaikka tulen lähes kaikenikäisten ihmisten kanssa toimeen, niin tällä hetkellä tuntuu siltä, ettei hieman nuorempien opiskeljaneitokaisten kanssa ole juuri mitään muuta yhteistä kuin opiskelijastatus. Tiedä sitten, tulisiko ollakaan, koska tiettyyn ikään kuuluvat tietyt omat jutut ja se eläminen sekä oleminen alkaa sitten vanhempana - jos alkaa.




2 kommenttia:

Kirsikka kirjoitti...

Näin kyseisen mainoksen ekan kerran sunnuntai-iltana leffateatterissa, enkä edes ensin tajunnut että silmäini edessä pyöri se mainos, josta olisi pitänyt järkyttyä...

Suoraan sanoen en tajua mikä tuossa nyt on niin ihmeellistä. Mainokseksi se on minusta harvinaisen hyvä ja kaunis. Enkä tiedä onko viestissäkään vikaa: kun vaihdat tuoreempaan, olet itsekin tuoreempi ja energisempi.

Ruoan suhteen pitää varmaan harvinaisen hyvin paikkansa, miehistä en tiedä kun olen suunnilleen samanikäisissä pysytellyt. :)

Anne kirjoitti...

Minusta asia on aivan päinvastoin: kyllä miehellä saa olla nuorempi naisystävä, sehän todistaa miehen olevan haluttu ja viriili. Tietyissä piireissä hämmästellään, jos menestyneellä miehellä on itsensä ikäinen partneri.

Olen joskus seikkaillut netin deittisuivuilla ja järkytyin, miten neljäkymmentä täyttänyt nainen hädintuskin kelpasi kuusikymppisille miehille. Naisen parasta ennen -päivämäärä on jossain 39 ikävuoden paikkeilla...

MInulla on erittäin hyvä miespuolinen ystävä, hän on 20 vuotta (ja kaksi päivää ;-))nuorempi kuin minä. Välillämme ei ole koskaan ollut minkäänlaista kutkutusta, mutta jos olisi ollut, niin ikäkero ei olisi merkinnyt minulle mitään.

Minun tunteeni eivät kasva sen mukaan, mikä syntymäaika on merkitty passiin, mikä kengännumero on tai millainen on pankkitilin saldo. Numerot numeroina, muu ratkaisee.

Olen 10 vuotta vanhempi kuin Sulo eikä ikäeromme näy eikä tunnu missään. Toki heitän herjaa vanhasta akasta, mutta itsepä on valinnut! ;-D

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More